Hvordan håndtere overgangen fra studier til jobb

Fra lesesal til kontorlandskap. Overgangen kan være tøff, og leder for Karrieresenteret ved UiO Gisle Hellesten har noen tips.

 

Vi har snakket med Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved UiO, om hvordan en best takler overgangen fra studier til jobb. Hellstens tre tips er:

  1. Bruk opplæringsdelen godt. Ta en delaktig rolle i opplæringen og gå all-in. Dette er en fredningsperiode hvor du har rom til å bli kjent og bruk denne godt.

  2. Tørr still spørsmål. Vær ydmyk og forsøk og finn din posisjon.

  3. Si ja til alt. Tørr å kast deg ut i nye ting. Sett deg inn i nye problemstillinger og vis at du er sugen på å lære mer.

Som Hellsten understreker er ikke arbeidshverdagen lik studiehverdagen.

– Det er en helt motsatt hverdag. Som student leverer noen ganger i året, når det er eksamen. Mens når en er på jobb forventes det at en leverer hver dag. Derfor er det viktig å ikke å ikke gå i perfeksjonist-fella. En må finne ut hvordan en kan levere tilfredsstillende godt hver dag uten at alt er perfekt, sier Hellesten og legger til:

– Dette kan jo høres litt slitsomt ut, men det er viktig å huske på at befrielsen ved å jobbe er at en kan gå hjem og ha fri.

Om en er litt usikker i starten i sin nye jobb, påpeker Hellsten at en må ha en stolthet over å bli valgt.

– I dag er det stor rift om jobbene, og derfor må en ha en stolthet over å være den som er valgt. De har sjekket ut den nyansatte og ser et stort potensial i vedkommende. Ansettelsen blir ansett som en investering.

– Det er også viktig å huske at selv toppsjefene har vært kalv, så de skjønner hvordan det er å være ny, avslutter Hellsten.

 

Er du på vei inn i en ny jobb og lurer på hvordan det er å være nyansatt? I uke 40 viste Renate Pettersen i SpareBank 1 Nord-Norge fram sin første arbeidsuke på #jobbifinans på instagram!

Ingvild Kirkedam