Graduate-stilling som springbrett inn i finansnæringen

Er du inne i ditt siste studieår og er litt usikker på hvor veien skal gå etterpå? Ellen Katrine Sveen som nettopp avsluttet sin periode som graduate i DNB, og forteller oss om da hun var med opprette et kompetansesenter innad i DNB for digital eksperimentering. Nå ett år etter at hun startet som graduate har hun fast jobb som digital tjenesteutvikler i DNB.

Illustrasjonsfoto , Foto: Poodar Chu, Unsplash

Illustrasjonsfoto, Foto: Poodar Chu, Unsplash

 

Mange av de største bankene i Norge, som eksempelvis DNB, Nordea og Danske Bank, tilbyr såkalte graduate-stillinger, hvor nyutdannede kan få innblikk og opplæring i bedriften sammen med andre nyansatte i samme situasjon.

– Som graduate har du automatisk et nettverk med mange nyutdannede som alle er spredt utover hele konsernet, det er en kjempefordel! Ikke bare blir du oppdatert på alt som skjer rundt om, men du blir også kjent med mange mennesker i organisasjonen på kort tid. I DNB har en også en mentor som er en erfaren ansatt – min mentor har jeg diskutert masse med, og det har også åpnet dører internt. Det er vanlig at man hospiterer i andre avdelinger for å lære, alt fra 14 dager til 12 uker er vanlig hospiteringstid. Noen hospiterer også ved utenlandskontorene våre, som er en spennende mulighet man har i DNB, forteller Sveen.

Sveen har en bachelor i Informatikk: Design, bruk og internaksjon fra UiO, og har blant annet testet ny teste ny teknologi, hvordan det DNB skal innovere seg raskere og bedre. I tillegg fikk hun være med å opprette et kompetansesenter for digital eksperimentering.

Ellen Katrine Sveen,  Foto: DNB

Ellen Katrine Sveen, Foto: DNB

– I løpet av året mitt som graduate har jeg blant annet vært med på å opprette et kompetansesenter for digital eksperimentering, gjennomført en proof of concept på et helt nytt produkt, og vært med på å systematisere hvordan vi effektivt jobber med innovasjon – som innebærer det å teste ut ideer raskt og forkaste de dårlige ideene raskt. Noe av det som var mest gøy med året mitt som graduate var utenlandssamlingen vi hadde i London. Opplegget var planlagt av graduates og var kanonbra – både besøk hos UBS og HSBC sine kontorer, omvisning på hovedkontoret til Bloomberg, presentasjon av Innovasjon Norge i Storbritannia og en hel dag hos DNB London! forteller Sveen.

Graduate-stilingnene varer ofte i et års tid, og for Sveen var dette et springbrett inn i en stilling som digital tjenesteutvikler hos DNB.

– DNB er en stor organisasjon med gode muligheter for å endre jobb internt og bygge karriere. Selv hadde jeg et ønske om å komme tettere på sluttbrukerne som gjorde at jeg søkte meg en stilling som Digital Tjenesteutvikler for bedriftsmarkedet. Det å kunne vise til kjennskap om pågående prosjekter, innovasjonsmetode, digital eksperimentering mm. var en stor fordel i intervjuprosessen, forteller Sveen.

Søknadsprosessene for ulike graduate-stillinger er ofte om høsten året før en starter, så sitter du på lesesalen nå og lurer på hva du skal gjøre etter masteren er levert – da er kanskje nå tidspunktet for å sjekke ut stillingsutlysningene for slike jobber. Og Sveen har noen siste tips til søknadsprosessen!

- Hele prosessen var enkel og rett frem, du legger inn en søknad og blir invitert på gruppecase og individuelt case. Selv tok jeg en litt mer ukonvensjonell vei inn da jeg vant DNB Digital Challenge og fra det kom rett til andre runde. Mitt beste tips til studenter er å engasjere seg i noe mens man studerer, enten i form av deltidsjobb i en start-up eller med verv i studentorganisasjoner du bryr deg om – kan også varmt anbefale DNB Digital Challenge! Et annet tips er å være konkret i søknaden din. Dersom du skriver tydelig hva du er interessert i og hva du vil lære mer om gir du et bedre inntrykk av deg selv enn om du skriver bredt og generelt. Det er også utrolig kult om du kan vise til noen hobbyprosjekter du har gjort, det er gull! smiler Sveen.

Ingvild Kirkedam